DOA

‘Ya Allah, rahmatilah pembaca blog ini, sihatkan ia, ampunilah dosa-dosanya, berkatilah amalannya, janganlah Engkau balikkan hatinya setelah Engkau beri petunjuk dan hidayah kepadanya dan Ya Allah masukkanlah ia dan keluarganya kedalam syurga FirdausMu serta jauhkanlah ia dan keluarganya dari azab nerakaMu. Sesungguhnya Ya Allah, hanya kepada Engkau kami sembah dan hanya kepada Engkau sahajalah kami meminta pertolongan. Ya Allah jika rezeki pembaca blog ini masih diatas langit, turunkanlah ia, jika rezekinya di dalam bumi, keluarkanlah ia, jika rezekinya jauh, dekatkanlah ia, jika rezekinya haram, sucikanlah ia dan jika rezekinya sukar, Engkau permudahkanlah ia” Ya Allah kurniakanlah kepada kami segala kebaikan sebagaimana yang Engkau kurniakan kepada hamba-hamba Mu yang soleh.'

Sunday, March 30, 2014

Menegur dan Ditegur

SUKAKAH KITA DITEGUR?

Pernah tak kita dengar kawan kita minta ditegur? Biasa kita dengar, orang menegur orang. Memang ada. Tapi sangat jarang.

Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, kita adalah orang paling rugi, kerana kita berpeluang membina diri kita tetapi awal-awal lagi kita sudah merobohkannya.

Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita"

Manusia memerlukan 'cermin' bagi meneliti diri. Orang disekeliling adalah cermin bagi kita. Cuba bayangkan kita bercukur misai tanpa bercermin. Bukankah susah?.

NAK JADI PENEGUR?

Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesalahan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit. Tetapi biarlah orang yang cuba menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersifat jujur dan ikhlas dan hidup. Atau dalam kata lain lebir arif, matang dan berwibawa.

Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar mengajar atau menegur orang lain pergi ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak.

Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu di tuju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.
Itu cuma satu contoh, namun jangan dijadikan alsan. Cuba ambil iktibar daripada kisah seorang ayah yang bekerja sabagai pencuri tetapi memahukan anaknya belajar bersungguh-sungguh dan berjaya. Si anak perlu patuh kepada suruhan ayahnya tanpa mengambil kira latar belakang dan perangai ayahnya.

Saya sendiri seorang yang suka menegur, mengkritik dan membidas segala hujah atau isu yang saya rasakan bertentangan dengan norma-norma kemanusiaan. Berkali jugalah saya tekankan, jangan lihat siapa saya tapi lihat apa yang saya katakan.

TUJUAN MENEGUR

“Kau ni nak tegur aku atau nak marah aku?”
“Engkau nak nasihatkan aku atau engkau nak caci keji aku? Kau nak malukan aku cakap je lah!”

Dialog di atas cukup menjengkelkan dan ia sering berlaku kepada kita bahkan hampir mencetus pergaduhan. Si penegur atau tukang beri nasihat perlu jelas bahawa perbuatannya hanya satu, tawasau bil Haq wa tawasau bis Sabr. Membetulkan kesilapan dengan memahamkan kebenaran dan mendamaikan dengan kesabaran.

Firman ALLAH yang Maha Bijaksana : “Ajaklah (wahai Muhammad) mereka ke arah jalan Tuhanmu dengan hikmah dan nasihat yang elok dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang paling baik…..” (Surah An-Nahl: 125)

Jika merujuk kepada tafsiran Imam al-Qurtubi, beliau menyebut bahawa ayat ini menyuruh para daie supayamenyebarkan dakwah dan memberikan nasihat kepada ‘orang-orang Islam’ secara khususnya dengan cara yang penuh bijaksana, lemah lembut dan penuh strategi. Para daie mestilah menjauhi sifat kasar dan keras ketika menegur dan memberikan nasihat agar orang yang ditegur tidak merasa malu dan melarikan diri sekaligusmatlamat dakwah menjadi realiti dan terlaksana.

APA YANG PENTING?

Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur diisyaratkan terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.

Ingat! Apabila kita menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari kita telah menuding kepada diri kita sendiri. Itu adatnya.

"Beruntunglah mereka yang ditegur demi kebaikan yang tidak mereka sedar. Allah telah menghantar seseorang untuk menegur. Jika dia menerima teguran dengan hati yang redha dan bersangka baik, maka Allah akan lapangkan dadanya dan memasukkan taufiq dan hidayahNya. InsyaAllah..
Adapun, jika dia berpaling dari teguran dan kemudian memarahi orang yang menegurnya, dikhuatiri Allah menggelapkan hatinya yang semakin/ sudah mati.


Naudzubillahiminzalik...
Astaghfirullahal'azim...3x

No comments: