Kolesterol
jahat dalam badan memang tidak baik kerana kita akan mendapat pelbagai macam penyakit
seperti hipertensi, diabetes dan jantung. Namun kita jangan bimbang kerana menurut
American Heart Association (AHA), kita boleh menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh
kita dengan cara memakan makanan yang sihat.
Berikut
ini ada 8 makanan terbaik untuk menurunkan kolesterol jahat:
Anggur
Merah
Anggur
merah boleh menurunkan kolesterol jahat pada tubuh kita. Menurut kajian, buah anggur
merah yang digunakan untuk membuat ‘Red Wine’ mempunyai kesan penting dalam menurunkan
kolesterol jahat.
Oat
Kita
perlu membiasakan diri untuk mengambil oat setiap hari jika ingin menurunkan kolesterol
jahat dalam tubuh kita. Menurut sebuah kajian, mengambil dua bahagian oat setiap
hari boleh menurunkan kolesterol jahat sebanyak 5.3% hanya dalam 6 minggu kerana
oat mengandung zat yang disebut beta glukan, yang boleh menyerap kolesterol jahat.
Ikan
salmon
Jenis-jenis
ikan seperti ikan salmon, ikan sardin dan ikan herring boleh membantu dalam meningkatkan
kadarkolesterol baik sebanyak 4% dan mengandungi asid lemak omega 3 sehingga dapat
menjaga kadar kolesterol agar tetap dalam kawalan dan boleh mencegah penyakit jantung
dan strok.
Kekacang
dan biji-bijian
Kacang
merah, kacang hitam, dan kacang pinto adalah jenis kacang yang boleh diambil untuk
memenuhi satu pertiga daripada keperluan serat harian kita. Lemak tak tepu yang
ditemui pada kacang dan biji bijian mempunyai molekul asidlemak yang rendah dan
merupakan yang terbaik di antara 3 jenis lemak, iaitu lemak politaktepu, lemak tepu
dan lemak tak tepu. Kekacang boleh membantu menurunkan kadar kolesterol sebanyak
8%.
Teh
Teh
dipercayai dapat mengikis lemak dan menurunkan kolesterol jahat. Teh mempunyai antioksidan
dan kandungan kafein lebih sedikit daripada kopi. Dalam secawan kopi mengandungi
sekitar 135 miligram kafein, sedangkan teh hanya mengandungi 30 - 40 miligram. Kandungan
phytocemical dalam teh juga boleh membantu melindungi tulang. Sebatian tersebut
juga berperanan sebagai pertahanan besar terhadap kadar kolesterol jahat (kolesterol
LDL)
Coklat
hitam
Coklat
hitam mempunyai kandungan antioksidan yang banyak dan mempunyai peranan untuk mengurangkankolesterol.
Pada satu kajian menyebutkan bahawa kandungan antioksidan pada coklat hitam dapat
mengurangkan kerosakan pada pembuluh darah yang boleh mengancam kesihatan orang
dengan sirosis (penyakit hati kronik). Para ahli menyarankan untuk mengambil 100
gram coklat hitam setiap hari dalam membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
sebanyak 21%.
Bayam
Sayur
Bayam mengandungi sekitar 13 sebatian flavonoid yang menjauhkan kita dari kanser,
penyakit jantung, dan osteoporosis. Beberapa literatur menyebut, mengambil sayur-sayuran
yang kaya kandungan lutein ini akan menjaga kita dari serangan jantung.
Minyak
zaitun (olive oil)
Minyak
zaitun (olive oil) mempunyai banyak manfaat kesihatan. Asam lemak tak jenuh tunggal
pada Minyak zaitun boleh melindungi jantung kerana boleh menurunkan kolesterol,
trigliserida, dan kolesterol LDL (jahat), tanpa menurunkan kadar kolesterol baik.
No comments:
Post a Comment