Apa
itu Kolagen?
Kolagen
adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya
merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia menyokong
sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan
kulit dan tisu badan. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein)
yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen
kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini
merupakan penemuan terpenting abad ini. Kolagen terdapat pada,kornea, kanta
mata. kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,
dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti buahpinggang,jantung
serta sistem limfatik.
Terdapat
29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.
·
Kolagen
I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen
utama tulang) dan gigi
·
Kolagen
II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
·
Kolagen
III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak
sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang
sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
·
Kolagen
IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan
rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang
melapisi permukaan interior pembuluh darah.
·
Kolagen
V: permukaan sel, rambut dan uri.
FUNGSI
KOLAGEN
·
menghasilkan
asid amino penting seperti :
·
lysin,prolin
dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu
penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
·
hydroxyprolin-memberi
kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang glisin -melembapan kulit.
·
alanin,
prolin dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan
kulit lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
·
arginin
-memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
·
mengawal
metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
·
melindungi
tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
·
menegang,menganjal
dan melembapkan kulit.
·
menampung
air dalam tubuh.
·
meningkatkan
penyerapan kalsium.
·
menguatkan
salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
·
meningkatkan
isyarat induksi
·
menghasilkan
kualiti rambut dan kuku yang baik
KESAN
KOLAGEN KE ATAS BADAN
·
memelihara
ketegangan dan keanjalan kulit
·
memelihara
kelembapan kulit
·
menyokong
baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
·
menguatkan
otot dan tulang
·
membantu
hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
·
memelihara
kelenturan sendi
·
mengurangkan
keradangan(inflammation)
·
memberi
tenaga
·
membantu
pola tidur
·
memulihkan
penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf
KESAN
KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan
kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25
tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas
usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen
yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan. Oleh itu
kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit
sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan
pelembab kulit.
TANDA
TANDA PENUAAN
·
kulit
kusam
·
tak
bermaya
·
tiada
seri
·
kulit
kedut dan mula kendur
·
pigmentasi
kulit
·
cepat
letih dan lesu
·
sakit
badan dan sendi
·
mudah
lupa
·
kurang
penglihatan
KOLAGEN
YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN MAKANAN
·
Kolagen
ikan dihidrolisis adalah yang terulung
·
Ia
dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu
merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
·
Kolagen
hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan
pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari
jenis kolagen1.
·
Berat
molikul rendah daripada 1000 adalah lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke
dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi
seberat 400 000.
·
Menyediakan
predigested collagen telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
·
Kolagen
ikan dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple
Helix', struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan
penemuan terpenting abad ini .
·
Memperbaiki
konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
·
Menyediakan
asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi 20
asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
·
Memberikan
nisbah asid amino yang diperlukan untuk pembentukan kolagen dalam
badan.Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
·
Menyediakan
prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue,
dan untuk mengekalkan fungsi sel.
·
Mengandungi
arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan
·
Mengandungi
asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot.Lebih
banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar
pembakaran lemak .
·
Lemak
yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak diubah menjadi tenaga.
Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh
mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
·
Mengandungi
glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue
penyokong terutamanya pada sendi.
·
Menyediakan
penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya melembapkan dan
meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
·
Merupakan
bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk
memulihkan kadar protein selepas latihan.
·
Mempercepatkan
process pemulihan kecederaaan
·
Meningkatkan
kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
·
Ia
boleh membentuk dan menegangkan badan.
·
Peningkatan
tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
·
Memelihara
dan menguatkan rambut dan kuku.
·
Ia
membantu menegang kulit dalam melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan
nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia
seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
·
Hati
manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang
mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
·
Kajian
klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul
selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.
KESAN
KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan
kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25
tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas
usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen
yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan. Oleh itu
kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti
osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk
kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.
Ehsan Klinik Rohani & Family
No comments:
Post a Comment