DOA

‘Ya Allah, rahmatilah pembaca blog ini, sihatkan ia, ampunilah dosa-dosanya, berkatilah amalannya, janganlah Engkau balikkan hatinya setelah Engkau beri petunjuk dan hidayah kepadanya dan Ya Allah masukkanlah ia dan keluarganya kedalam syurga FirdausMu serta jauhkanlah ia dan keluarganya dari azab nerakaMu. Sesungguhnya Ya Allah, hanya kepada Engkau kami sembah dan hanya kepada Engkau sahajalah kami meminta pertolongan. Ya Allah jika rezeki pembaca blog ini masih diatas langit, turunkanlah ia, jika rezekinya di dalam bumi, keluarkanlah ia, jika rezekinya jauh, dekatkanlah ia, jika rezekinya haram, sucikanlah ia dan jika rezekinya sukar, Engkau permudahkanlah ia” Ya Allah kurniakanlah kepada kami segala kebaikan sebagaimana yang Engkau kurniakan kepada hamba-hamba Mu yang soleh.'

Friday, May 25, 2012

Bila Sesuatu Kita Keterlaluan

Setiap dari kita selalu berfikir ingin melakukan yang terbaik samada pada diri sendiri, keluarga, mereka yang rapat dengan kita malah orang yang kita sayangi. Ini disebabkan rasa tanggunjawab dan kebaikan untuk mereka. Adakala kita menjadi keterlaluan hingga menjadikan ketidakselesaan mereka kepada kita. Sikap 'terlalu' ini sangat berbahaya dalam perhubungan sekiranya tidak dikawal. Ia mungkin dapat menjejaskan hubungan yang harmonis atau menjadi penyebab pertengkaran yang berulang pada sesebuah hubungan. Oleh itu lebih baik kita menyelidik diri sekiranya kita menghadapi gejala 'terlalu' dalam diri kita.
1. Terlalu Manja
Sifat manja sering dikaitkan sebagai suatu daya tarikan tersendiri. Ramai dikalangan kita yang menyukai kemanjaan pasangannya, kerana ia dapat membangkitkan sifat melindunginya. Namun jangan kemanjaan tersebut berlebihan. Mereka yang terlalu manja seumpama anak kecil yang mengada-ngada. Paling teruk karenah yang terlalu manja kelihatan buruk di depan umum. Pasti akan memalukan teman-teman dan pasangannya

2. Terlalu Tertutup
Demikian pula dengan sikap terlalu tertutup, hal ini akan menghambat komunikasi. Padahal komunikasi sangat penting bagi menjaga keharmonisan setiap hubungan. Baik lelaki mahupun wanita ingin mengetahui pengalaman, perasaan dan keinginan pasangannya. Tapi perlu ada batasnya supaya tidak mendatangkan fitnah

3. Terlalu Terbuka
Orang yang bersikap umumnya menyenangkan dan mesra. Namun sikap yang terlalu terbuka juga kadangkala menjadi tidak menyenangkan. Orang yang terlalu terbuka biasanya mengungkap isi hatinya tanpa melihat situasi dan keadaan, sulit menyimpan rahsia, dan yang lebih buruk adalah kebiasaan bicara dulu , berfikir kemudian serta melampau had sempadan. Perkara yang sebegini boleh menimbulkan rasa menyampah yang adakala memualkan. Jadi perlu ada batasnya.

4. Terlalu Cerewet
Ada sebahagian kita yang kurang menyedari, betapa buruknya bila terlalu cerewet. Jika seorang ibu cerewet kepada anaknya yang masih kecil mungkin masih dapat dimaafkan. Namun cerewet kepada pasangan amat menyesakkan, meskipun dengan alasan “Kerana aku sayang padamu”. Pada satu tahap akan merimaskan pasangan atau orang lain, akhirnya menimbulkan pergaduhan.
5. Terlalu Sensitif
Mereka yang terlalu perasa atau sensitif akan membuat orang lain merasa tidak bebas untuk mengungkapkan perasaanya, kerana takut melukai hatinya. Padahal dalam hubungan yang sihat kedua belah pihak seharusnya saling mengungkapkan perasaannya dengan bebas memberi pendapat dan pandangan. Kadangkala gurauan juga dapat mengguris perasaan mereka yang terlalu sensitif sehingga pasangannya tiada mood untuk berlawak jenaka bagi menceriakan suasana.

6. Terlalu Mengongkong
Kita memerlukan kebebasan atau ruang untuk melakukan aktiviti yang kita sukai, untuk menekuni apa yang dipelajarinya, untuk bergaul dengan teman-temannya dan untuk menjadi dirinya sendiri. Jika ada yang terlalu mengongkong, mungkin untuk sementara pasangannya dapat bertahan atau memahaminya, namun tidak untuk jangka panjang. Dia akhirnya akan bosan dan berontak sehingga boleh menjejaskan hubungan.

7. Terlalu Memperlekeh
Kita juga tidak menyukai bila ada yang tidak menghargai, apalagi memperlekehkannya. Kita perlu bersikap lebih bijak untuk tidak membuat orang lain merasa direndahkan baik oleh sikap mahupun ucapan yang dihamburkan. Bila kita hendak memperbaiki seseorang yang terlalu banyak kelemahannya, kita perlulah mendorongnya untuk berubah sedikit demi sedikit dgn cara yang sewajarnya iaitu tidak memperlekehkannya.
8. Terlalu Memiliki
Tidak ada seorang pun yang betul-betul ingin dimiliki oleh orang lain. Walaupun dia yang kita sayangi, namun bukan milik peribadi kita. Jadi biarkan dia juga dimiliki oleh dirinya sendiri, oleh teman-temannya, oleh keluarganya dan oleh orang lain. Kita perlu memberi ruang agar kita tidak keterlaluan mengongkong.

9. Terlalu Menyanjung
Kebiasaan memuji dan saling menghargai memang perlu. Selain untuk merapatkan hubungan, ia juga penting untuk meningkatkan rasa percaya diri dan orang lain. Tetapi kalau kita terlalu sering menyogoknya dengan pujian dan sanjungan, kita tidak saja merosak erti sebenar pujian , tetapi juga membuat orang lain merasa bosan. Dia juga menganggap kita tidak ikhlas.

10. Terlalu Menuntut
Meskipun setiap dari kita perlu dipacu semangatnya, namun terlalu menuntut bukanlah cara yang baik. Kita juga ada had kesabarannya dalam melayan karenah pasangan kita yang terlalu menuntut itu dan ini. Lama-kelamaan dia akan jadi bosan dan tidak lagi mahu menurut kehendak pasangan kita. Jadi berpada-padalah.
Menjadi terbaik bukannya keterlaluan sebaliknya gunakan kebijaksanaan agar setiap apa yang kita lakukan akan menghasil natijah-natijah yang mengembirakan semua pihak. Walau apa pun kita perlu melihat peraturan-peraturan yang ada agar tidak tersasar yang boleh menimbulkan fitnah.

No comments: