DOA

‘Ya Allah, rahmatilah pembaca blog ini, sihatkan ia, ampunilah dosa-dosanya, berkatilah amalannya, janganlah Engkau balikkan hatinya setelah Engkau beri petunjuk dan hidayah kepadanya dan Ya Allah masukkanlah ia dan keluarganya kedalam syurga FirdausMu serta jauhkanlah ia dan keluarganya dari azab nerakaMu. Sesungguhnya Ya Allah, hanya kepada Engkau kami sembah dan hanya kepada Engkau sahajalah kami meminta pertolongan. Ya Allah jika rezeki pembaca blog ini masih diatas langit, turunkanlah ia, jika rezekinya di dalam bumi, keluarkanlah ia, jika rezekinya jauh, dekatkanlah ia, jika rezekinya haram, sucikanlah ia dan jika rezekinya sukar, Engkau permudahkanlah ia” Ya Allah kurniakanlah kepada kami segala kebaikan sebagaimana yang Engkau kurniakan kepada hamba-hamba Mu yang soleh.'

Sunday, April 22, 2012

Panduan Memulakan Solat Setelah Lama Ditinggalkan

Bila kita tidak solat samalah kita tak perlukan Allah dalam hidup kita kerana solat itu adalah hubungan kita dengan Allah maka jagalah solat kita. Bila kita jaga hubungan kita dengan Allah menunjukkan tkita kecintaan kita kepada Allah maka Allah akan sentiasa memberikan rahmah dan barakahNya tapi kalau kita tidak solat samalah kita tidak memerlukan Allah dalam hidup kita, jadilah kita dikalangan hambaNya yang kufur. Untuk kita kembali menjadi hambaNya taat setelah lama kita tidak sujud kepada Allah berikut tips untuk memudahkan kita istiqamah dalam mendirikan solat.
1. Sematkan azam, bulatkan tekad
Sebaik sahaja tersedar dari lamunan (sedar rupanya dah lama tinggal solat), cuba fikir sedalam mungkin tentang apa yang kita lakukan, apa yang tak sepatutnya kita lakukan, dan apa yang sepatutnya kita lakukan. Dari situ, tanam keazaman yang kukuh bahawa kita ingin mengerjakan solat, dan tidak akan meninggalkannya sampai bila-bila. Kerana itulah tujuan kita hidup di atas muka bumi ini sebenarnya.

2. Cari masa dan tempat yang sesuai, sunyi, jauh dari dugaan
Kemudian tetapkan masa di mana kita akan mula menjalani kehidupan sebagai seorang yang mengerjakan solat. Lebih cepat lebih baik. Ingatlah, berdosa besar bagi orang yang melengah-lengahkan solat. Sebaiknya, cari tempat yang sunyi dan jauh dari dugaan. Jauhi rakan-rakan yang tidak solat atau suka mengejek, sekurang-kurangnya untuk waktu itu sahaja. Masjid juga adalah tempat yang terbaik.

3. Solat sekali dahulu, baru ada kali kedua
Walau sekuat mana pun azam, sebulat mana pun tekad, sebaik mana pun masa dan tempat, tanpa solat yang pertama, takkan jadi solat yang kedua dan seterusnya. Oleh itu, mulakan sahaja tanpa berlengah. Bak kata iklan NIKE - Just do it!

4. Buat nota peringatan dan galakan (Nota Motivasi)
Kalau ada masa dan semangat yang berkobar-kobar, tuliskan kata-kata peringatan atau motivasi dan galakan di atas sehelai kertas (besar atau kecil). Kemudian yang besar tampal di dinding, manakala yang kecil diletakkan dalam wallet atau poket baju. Juga boleh ‘on’ alarm di handphone waktu solat sebagai peringatan waktu solat sudah sampai.
5. Fahami maksud setiap bacaan dalam solat
Ini amat penting kerana bila kita tahu apa makna yang kita baca kita akan memfokuskan minda kita. Kita pasti akan merasai kelainannya. Di situ akan bermula keindahan dan kemaisan bersolat, di mana kita akan rasa seolah-olah khusyuk itu mula hadir dalam diri semasa mengerjakan solat.

6. Baca perlahan-lahan mengikut tertib
Sewaktu solat, baca perlahan-lahan untuk menghayati setiap rukun dan meningkatkan nikmat rasa manis, indah dan seronok ketika bersolat.

7. Tingkatkan imaginasi
Sewaktu menghayati maksud, tingkatkan imaginasi kita. Bayangkan keindahan bertemu Allah yang menjemput kita untuk sujud kepada-Nya. Ketika solat adalah waktu kita berhubung secara lansung dengan Allah jadi gunakan sepenuhnya waktu iniuntuk Pencipta kita

8. Doa mohon kekuatan dan sokongan
Panjatkan doa kepada Allah SWT dengan memohon kekuatan dan sokongan untuk berubah menjadi hamba-Nya yang taat. Hendaklah diamalkan sejurus selepas setiap kali solat dengan penuh tawadduk dan istiqamah. Seeloknya pada sujud yang terakhir dengan membaca dalam hati yang kita benar-benar perlu Allah dalam hidup.

9. Tumpu perhatian pada hari-hari yang dilalui
Tumpukan perhatian kita pada hari yang kita sedang lalui dengan mengerjakan solat. Berilah pujian kepada diri kita dan berikan tahniah kepada diri kita setiap kali kita berjaya mengerjakan solat. Kita akan merasa ketenangan dalam hidup kita.

10. Dapatkan kehebatan sewaktu mendengar azan
Kehebatan laungan azan boleh digunakan sebagai pembantu dengan memberi suatu kejutan semangat yang berkobar-kobar untuk terus pergi menunaikan solat tanpa berlengah-lengah. Jika kita dapat menanam kehebatan ini sehingga menjadi tabiat, kita pasti akan meninggalkan segala kerja yang kita lakukan, apabila terdengar sahaja azan berkumandang. Tentu menyeronokkan
11. Berfikir secara positif
Fikirkan diri kita sebagai seorang yang mengerjakan solat sebaik sahaja kita memulakannya dan sentiasa peringatkan diri kita sedemikian. Sekiranya ada rakan kita yang mengajak kita ke mana-mana sebelum sempat kita menunaikan solat, katakanlah kita belum bersolat, tunggu sebentar atau pergi dahulu. Solat tidak menghalang kita melakukan aktiviti lain yang mendatangkan kebaikan sebaliknya secara tidak lansung kita menghindari kemungkaran. Ingatlah bahawa kita telah membuat pilihan positif untuk mengerjakan solat.

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani
Berikanlah peringatan kepada keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja yang kita telah mula mengerjakan solat dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka. Mintalah rakan-rakan kita yang tidak mengerjakan solat supaya menghormati keputusan kita. Jangan takut dibenci kawan atau sesiapa kerana bersolat sebaliknya yakin bahawa Allah bersama kita, “Cintai Allah nescaya Allah menyintai kita dan Allah meminta semua makhluk mencintai kita”.

13. Lawan kemalasan dalaman dan godaan syaitan
Dari semasa ke semasa kita akan merasai suatu kemalasan, kebosanan, dan sebagainya, yang mana semua itu sebenarnya hanyalah godaan syaitan dan kemalasan diri sendiri. Oleh itu displinkan diri kita dan lawanlah sehabis-habis mungkin godaan syaitan dengan sentiasa mengerjakan diawal waktu. Ingatlah kita lawan ni pun tak lama. Lama kelamaan ibadah ini akan sebati juga dalam diri kita, dan tidak perlu dipaksa lagi.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat
Kerapkan diri kita membaca kisah-kisah nikmat solat untuk membangkitkan semangat. Baca juga tentang dosa meninggalkan solat untuk membangkitkan rasa takut pada Allah s.w.t. Moga-moga dilimpahi rahmat dan keberkatan oleh-Nya. Yang terbaharu belilah buku Ensiklopedia Solat
Kesimpulan
Solat adalah hubungan peribadi manusia dengan Allah (hablun minallah). Apabila hubungan manusia dengan Allah itu baik (melalui ibadah solat), maka dia menjadi seorang yang baik. Solat yang betul mempunyai “power” untuk mencegah seseorang dari melakukan perkara yang keji dan mungkar. Al-Ankabut [45]…..sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar.

Solat itu seperti berkata-kata dengan Allah, maka berhati-hatilah dalam percakapan dengan Allah agar apa yang dicakap itu sama dengan apa yang difikir atau diingati. Hendaklah “hadir hati” iaitu ingat kepada Allah semasa solat. Bagi orang awam, hendaklah cuba sedaya upaya untuk ingat Allah semasa solat. Kalau ada lintasan (teringat perkara lain), cepat-cepatlah ingatkan balik kepada Allah. Walaupun tidak 100%, cubalah untuk “control” gangguan dalam hati semasa solat (lebih banyak ingatkan Allah dari benda lain). Dalam solat kita wajib mengingati Allah, kalau terlalai cepat-cepat ingatkan Allah:- Ta-Ha [14] Sesungguhnya Akulah Allah; tiada Tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan Daku dan dirikanlah solat untuk mengingati Daku

No comments: