DOA

‘Ya Allah, rahmatilah pembaca blog ini, sihatkan ia, ampunilah dosa-dosanya, berkatilah amalannya, janganlah Engkau balikkan hatinya setelah Engkau beri petunjuk dan hidayah kepadanya dan Ya Allah masukkanlah ia dan keluarganya kedalam syurga FirdausMu serta jauhkanlah ia dan keluarganya dari azab nerakaMu. Sesungguhnya Ya Allah, hanya kepada Engkau kami sembah dan hanya kepada Engkau sahajalah kami meminta pertolongan. Ya Allah jika rezeki pembaca blog ini masih diatas langit, turunkanlah ia, jika rezekinya di dalam bumi, keluarkanlah ia, jika rezekinya jauh, dekatkanlah ia, jika rezekinya haram, sucikanlah ia dan jika rezekinya sukar, Engkau permudahkanlah ia” Ya Allah kurniakanlah kepada kami segala kebaikan sebagaimana yang Engkau kurniakan kepada hamba-hamba Mu yang soleh.'

Tuesday, February 3, 2015

Berbahagialah Ketika Diuji Oleh Ujian Yang DiberiNya

Bismillahirrahmanirrahim,
“…Dan sesungguhnya kepada Tuhanmulah kesudahannya segala sesuatu, Dan sesungguhnya Dialah yang menjadikan orang tertawa dan menangis. Dan sesungguhnya Dialah yang mematikan dan menghidupkan…”- (An-Najm: 42-44)
Wahai insan istimewa pilihan Allah yakni insan yang sedang diuji, Pujuklah hati kita andai dugaan yang mendatang itu seakan menghimpit kita. Bukan Allah tidak peduli. Bukan Allah hendak menyeksa kita. Bukan Allah sudah tidak melihat usaha dan doa-doa kita, bukan Dia tidak kisah air mata kita. Dia cuma hendak kita tahu bahawa Dia menyayangi kita. Sangat menyayangi kita.

Masakan tidak, dari berbillion manusia di muka bumi ini, kitalah pilihannya. Dia memilih kita kerana Dia ingin kita kembali padaNya. Mungkin selama ini, kita lalai dari mengingatiNya dengan sebenar-benarnya, mungkin selama ini kita kurang bersyukur dengan apa yang telah Dia berikan pada kita. Limpahan nikmat yang kita perolehi jarang sekali kita syukuri. Bahkan kita tambahi dengan keluhan. Maka, muhasabahlah.

Wahai calon penghuni syurga,
“Mahasuci Allah yang menguasai segala kerajaan, Dan Dia Mahakuasa atas segala sesuatu. Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Mahaperkasa, Maha Pengampun.”- (Al-Mulk: 1-2)

Pujuklah hati kita andai dugaan yang datang itu seakan bertubi-tubi bagi kita. Bukan Allah tidak tahu, betapa dengan ujian dariNya ini, membuat kita terduduk, membuat kita menangis dan membuat kita lebih banyak ingat Dia. Allah tahu itu dan ketahuilah Allah sentiasa memerhati kita dengan pandangan kasih sayang. Dia sentiasa ingin yang terbaik untuk kehidupan kita. 
Dan perancanganNya sungguh berseni dan sungguh sempurna. Dia tahu kita merancang itu dan ini, Dia tahu kita mahu itu dan ini, namun yang terjadi adalah sebaliknya. Kita perlu ingat dan pasakkan dalam jiwa, Dialah sebaik-baik perancang.

Wahai sekalian sahabatku yang sedang memperbaiki diri dan memperbaiki iman,
Hidup ini dilingkari seluruhnya dengan limpahan kasih sayang Allah. Dia beri kita nikmat sepasang mata, kerana kita pilihanNya untuk ada nikmat itu. Pernahkah kita terfikir andai selepas ini Dia mengambil nikmat itu? Dia beri kita nikmat sepasang kaki, kerana kita pilihanNya untuk merasa nikmat itu. Pernahkah kita terfikir andai kaki kita patah dan kita disahkan tidak boleh berjalan lagi? Dia beri kita nikmat sihat, kerana kita pilihanNya untuk merasa nikmat itu. Pernahkah kita terfikir betapa banyak manusia yang sakit dihospital amat menginginkan untuk kembali sihat?

Bahkan, Dia juga beri kita nikmat ada duit, kerja, makanan, rumah, pakaian, nikmat belajar dan bermacam-macam lagi. Tapi sayangnya, kita selalu lupa untuk mengamalkan sifat Qanaah yakni merasa cukup dengan pemberianNya. Maka, refleksilah diri kita selalu andai kita tidak termasuk dalam golongan yang rugi dikemudian hari iaitu diakhirat sana.

Yakinlah orang yang percaya akan janji-janji Allah, Dia akan kirimkan khabar gembira tidak lama lagi kepada kita dari jalan yang kita tidak sangka-sangka, cepat atau lambat bukan soalnya, yang pasti Allah tidak akan memungkiri janji. Allah tidak akan mensia-siakan orang yang melakukan kebaikan termasuk usaha kita untuk bersabar dan redha dengan setiap dugaan dariNya. Jika bukan didunia, mungkin ganjaran kita disyurga sana. Percayalah dengan hebat bahawa Allah sesekali tidak akan mengecewakan kita kerana Dia Maha Adil dan Dia Maha Memberi.
Tidak dapat dinafikan ada ketika kita bertarung dengan perasaan sendiri, rasanya sakit sangat. Apatah lagi pada masa itu orang sekeliling kita seakan tidak memahami kita. Tidak mengapa duhai hati, sabarlah dan solatlah. Allah sendiri berpesan dalam Al-Quran: “Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah beserta orang-orang yang sabar.”- (Al-Baqarah: 153) Tidakkah ayat dariNya itu menggugah jiwa kita? Belum cukup tergerakkah diri kitauntuk mencuba tips yang Allah ajari?

Lihatlah kehidupan ini dengan teliti, pandanglah sesuatu yang terjadi itu dengan positif dan professional serta cubalah belajar dari setiap yang kita perhati. Mungkin dari situ kita dapat ingat Dia. Ingin saya membawa diri saya dan pembaca semua satu analogi. Mudah-mudahan dengan izinNya ada sedikit kefahaman kita mengenai ujian dalam kehidupan ini.

Kita bayangkan sebuah rumah. Dalam pembuatan rumah sahaja mengambil masa untuk siap. Perlu ada duit (peruntukan kewangan) untuk membeli bahan-bahan seperti simen, paku, pasir, dan sebagainya. Prosesnya juga banyak dan pelbagai, susun batu bata, mengecat, pasang mozek, dan sebagainya. Kadangkala tukang buat rumah itu berhenti seketika, mungkin sebab panas, penat dan ingin berehat sebentar. Dan mungkin ada ketika tukang itu tidak dapat bekerja kerana hari itu hujan lebat, dia minta cuti, dia sakit dan bermacam-macam lagi. Lihat. Untuk membuat rumah saja, mengambil masa dan ada proses-prosesnya yang harus dilalui. Tersalah sedikit, akan memberi kesanlah kepada rumah kita, kan.

Begitu juga kita dalam kehidupan ini. Mungkin ujian yang hadir ini ialah sebagai ‘turning point’ kita agar kembali kepadaNya. Allah beri tempoh yang tertentu untuk kita lalui ujian ini. Pelbagai cara yang kita usahakan dalam melalui ujian itu dan bermacam-macam jenis orang yang kita jumpa. Mungkin ada masa kita terduduk seketika, mencari ketenangan dariNya, mungkin ada masa kita mengumpul segala kekuatan untuk kembali bangkit dari rasa keputus asaan kita.

Ada masa kita mampu bertahan, namun ada masa kita rebah, tidak tertahan dan airmata kita pun tumpah membasahi pipi. Kita menangis semahunya, kita berdialog semahunya. Dan Dia adalah saksi segala saksi atas segala yang kita lakukan termasuk yang terlintas dihati kita semasa mendepani ujiannya ini. Dan sampai satu saat, semuanya berakhir, ujian ini Allah izinkan berlalu pergi. DAN ADA UJIAN YANG LAIN MENANTI PULA.

Amat beruntunglah seseorang itu yang bilamana Allah hadirkan dugaan dalam hidupnya samaada dalam bentuk kesenangan mahupun kesusuhan, dia semakin dekat dengan pencipta, dia semakin ingat Dia dan sekaligus berazam untuk kembali kepadaNya. Amat rugilah seseorang itu yang bilamana Allah hadirkan ujian kepadanya, dia masih ditakuk yang sama. Mengeluh tak berkesudahan. Menyalahkan itu dan ini.
Wahai yang hidup dan akhirnya akan mati,
Ujian berbentuk kesenangan atau kesusahan itu adalah sunatullah dalam kehidupan. Allah menguji setiap hambanya dengan cara yang berbeza, mengikut kadar kemampuan seseorang itu, dan pada masa yang tepat. Mahu ataupun tidak mahu, kita kena menerima dan menghadapi dugaan yang medatang. Siapa kita untuk mempersoalkan kenapa kita diuji andai selama ini kita selalu memungkiri perintahNya yang diperintahkan kepada kita?

Amat baiknya Allah, dengan ujian yang hadir itu membuat kita lebih matang dan kuat untuk mendepani hari-hari yang mendatang. Maha Pengasih dan Maha Penyayang Allah, Dia uji kita bersebab. Mungkin dengan ujian yang hadir itu, Allah nak angkat darjat kita, Allah nak hapus dosa-dosa kita, dan Allah nak beri pahala pada kita. Maka, senyum dan berbahagialah menjadi insan pilihan yang diujiNya.

Wahai diri yang lemah yang mendambakan kebahagiaan didunia dan di akhirat,
Andai dugaan itu menjenguk kita, tidak dapat tidak, kita kena rapat dengan Allah. Kekuatan itu milikNya, maka mohon kekuatan dariNya, mengadu segalanya dengan Dia. Usahakan untuk perbaiki iman. Solat jangan tinggal dan usahakan solat diawal waktu, lazimi juga diri dengan istighfar dan selawat, dan cuba buat ibadah yang kita tak pernah buat/ tak biasa buat seperti solat tahajud, qiamulail, solat dhuha, dan sebagainya.

Dari situ, insya-Allah kita akan terdidik sedikit demi sedikit untuk kuat, sabar dan redha dengan apapun yang terjadi dalam kehidupan kita. Dari situ kita akan rasa, betapa nikmatnya bergantung harap sepenuhnya pada Allah. Bersabarlah dalam ketaatan untuk beribadah kepadaNya. Moga kesudahan kita semua adalah kesudahan yang baik. Saya rasa ada benarnya ayat ini: “Bukan beratnya ujian yang membuat kita lemah, tapi ringannya hubungan kita dengan Allah yang menyebabkan kita seakan tidak dapat menanggungnya.”
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." (QS 2.Al Baqarah:286) - (Afdholul Rahman)

1 comment:

HANI said...

WAHAI JIWA... TABAHLAH DENGAN UJIAN YANG ALLAH BERIKAN INI..KEHILANAGAN ORANG YANG TERSAYANG ADALAH SATU UJIAN BERAT YANG ALLAH KURNIAKAN..REDHO DENGAN PERANCANGAN NYA..DIA MAHA MENGETAHUI AKAN SEGALA-GALANYA......