Apa
kaitan sarapan pagi dengan kekuatan otak & kelangsingan badan?
Pakar
pemakanan sependapat; sarapan pagi adalah sumber pertama untuk memulakan hari
kita, sebagaimana dituntut dalam Islam untuk bangun bersahur, walaupun ada yang
boleh bertahan sehingga menjelang waktu berbuka. Kajian terbaru menunjukkan,
orang yang bersarapan secara tetap menikmati kehidupan berkualiti, tersusun,
bersikap positif, lebih langsing dan memiliki daya tumpuan lebih baik.
Pemilihan sarapan, terutama yang kaya karbohidrat, membekalkan tenaga, mampu
menahan rasa lapar dan mengawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan
dan makan tengah hari.
Malangnya,
ramai meninggalkan sarapan dengan alasan tiada selera makan pada waktu pagi
atau tidak sempat (kerana bangun lambat). Jika kita tergolong dalam kumpulan
ini, ada baiknya kita terus membaca untuk mengetahui ‘rahsia’ di sebalik
hidangan ringkas yang dipanggil sarapan. Ada saintis menggelar sarapan sebagai
makanan untuk otak. Kajian menunjukkan sarapan ada kaitan rapat dengan
kecergasan mental. Secara ringkasnya, sarapan dikatakan memberikan kesan
positif terhadap aktiviti otak - lebih cergas, peka dan fokus. Ini secara tidak
langsung mendatangkan pengaruh positif terhadap diri individu itu untuk
melaksanakan tugasnya, sama ada di sekolah atau tempat kerja; walaupun hanya
mengambil sarapan seringan sekeping roti dan secawan kopi.
Rangsang
paras glukos
Karbohidrat
yang diambil pada waktu pagi akan merangsang paras glukos dan mikro nutrien
dalam otak. Contohnya, vitamin B yang diperkaya dalam roti dan bijirin sarapan
dikenal pasti mampu memberikan kesan positif kepada fungsi otak. Kesan lebih ketara
di kalangan kanak-kanak dan remaja yang mengambil sarapan kaya karbohidrat
kompleks ialah mereka boleh menumpukan perhatian terhadap pelajaran dan
menyelesaikan masalah dengan lebih baik. Justeru itu, tidak hairan jika
pengusaha roti dan bijirin berlumba-lumba menghasilkan produk yang diperkaya
dengan pelbagai khasiat dan vitamin.
Kajian
dijalankan Food Facts Asia dengan kerjasama empat universiti di Asia ke atas
remaja berusia antara 10 hingga 12 tahun yang mengamalkan sarapan rata-rata
jauh lebih langsing dan kurang berdepan masalah berat badan berlebihan. Bahkan,
kajian di Amerika Syarikat ke atas 3,000 sukarelawan menunjukkan mereka dapat
mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan unggul dengan hanya
mengamalkan sarapan. Walaupun ada banyak pilihan untuk sarapan seperti nasi
lemak, mi atau mihun goreng, tetapi ramai lebih suka sarapan ringan dan
ringkas. Ini termasuk roti, bijirin dimakan bersama susu serta jus buah yang tanpa
disedari membekalkan banyak khasiat seperti Vitamin A, B (riboflavin dan folat)
dan D, zat besi, kalsium serta zink.
Tabiat
meninggalkan sarapan lebih kerap berlaku di kalangan orang dewasa kerana tidak
sempat dan beranggapan mereka boleh tahan lapar. Bagaimanapun, sikap ini
sebenarnya lebih banyak merugikan, terutama kepada mereka yang ingin
mengurangkan berat badan. Dalam keadaan lapar, kita terdorong untuk makan lebih
banyak - bermakna lebih banyak kalori dan lemak dalam badan. Akibatnya, masalah
berat badan kita tidak mungkin selesai dan mungkin lebih buruk. Ramai
beranggapan menyediakan sarapan berkhasiat mengambil banyak masa. Ia tidak
semestinya betul. Demi kesihatan, apa salahnya kita beralih daripada kebiasaan
seperti sandwic roti berserat tinggi atau bijirin diperkaya vitamin serta susu
dan buah-buahan segar boleh dihidang di atas meja dalam beberapa minit saja.
Jika tidak sempat makan di rumah, bawalah bekal yang sudah disediakan ini ke
tempat kerja.
Mulai
sekarang, ada baiknya jika kita memulakan tabiat baru dengan mengamalkan
pengambilan sarapan yang sihat secara teratur. Caranya, sediakan bahan-bahan
sarapan sebelum masuk tidur dan bangun awal setengah jam supaya kita boleh
menikmati hari cemerlang!
Pentingnya
sarapan pagi!
Setiap
hari sebelum pergi bekerja, kerana terburu-buru bimbang terlambat kita mungkin lupa
atau tidak sempat sarapan pagi. Atau mungkin kerana satu dan lain hal memang
sengaja tidak sarapan pagi. Mengapa demikian? Ada beberapa hal yang menyebabkan
kita tidak sarapan pagi padahal kalau kita tahu betapa besar manfaat dari
sarapan pagi. Inilah penyebab kita tidak sarapan pagi:
1.
Sedang menjalani diet (ingin langsing/kurus, turun berat badan, ingin sihat).
2.
Terburu-buru sehingga tidak sempat menyiapkan makanan sarapan pagi.
3.
Terburu-buru sehingga tidak sempat sarapan pagi meskipun makanan telah
tersedia.
4.
Tidak berselera menikmati makanan.
Sebahagian
besar kita makan berdasarkan keinginan mata. Atau dengan kata lain, matalah
yang menentukan apakah mereka perlu makan dan makanan apa yang seharusnya
dimakan. Padahal kenyataannya, Mata sama sekali tidak ada hubungannya dengan
makanan. Tapi Pankreaslah yang mengatur semuanya. Pankreas adalah organ di
badan kita yang memproduksi Gastric Juice dan Insulin(gula darah).
Tahukah
wahai sahabat?
Badan
kita terdiri dari 100 trilion sel dan memerlukan 114 macam nutrien yang
berbeza-beza (Vitamin, Protein dari sayuran, Garam Mineral, Unsur-unsur
Vitamin, Esensi Asam Amino, Esensi Asam Lemak, Serat Sayuran & Buah,Air
Putih), dan itu harus kita penuhi setiap hari. Ketika badan kita bangun di pagi
hari akan menuntut 114 macam nutrien tersebut. Dan… makanan apa yang kita
berikan kepada tubuh kita di pagi hari ? Apa yang terjadi dengan tubuh kita
apabila ke-114 nutrien tersebut tidak mampu kita penuhi?
Mengapa
Kita Perlu Sarapan Pagi?
Beberapa
manfaatnya antara lain:
Menghasilkan
Energi Tubuh
Bahan
Bakar untuk OTAK
Rahasia
hidup sehat
Rahasia
berat badan ideal
Kemampuan
untuk mengambil ‘keputusan’ yang lebih baik
Memberikan
‘MOOD’ yang nyaman sepanjang hari
1.
Sarapan Karbohidrat
Di
pagi hari, karbohidrat simple (cereal olahan, roti putih, roti panggang atau
makanan asas lainnya) akan menyebabkan kenaikan level gula darah yang mendadak,
yang menyebabkan badan melepaskan jumlah insulin yang cukup besar. Hasilnya
adalah penurunan tingkat kadar gula dalam darah dan keinginan untuk makan lebih
banyak karbohidrat. Pusingan ini
berulang 2-3 kali sehari. Dan pusingan naik turunnya kadar gula dalam darah ini
akan memperberat kerja pankreas dan memperlemahnya. Inilah salah satu alasan
utama penyebab Diabetes, Hypertensi dan kenaikan berat badan.
Ketika
kita sarapan pagi dengan karbohidrat yang berasal dari roti tawar, mee, nasi,
dll akan menyebabkan gula darah kita melonjak dengan drastic dan menghasilkan pengeluaran
besar Insulin. Insulin ini akan menyingkirkan gula dari gula darah, dan
menyebabkan kita akan sering merasa lapar. Pusingan ini berulang 2-3 kali
sehari. Tak hairan, kita sering lapar dan mengunyah terus menjadi penyebab
Diabetes, Hypertensi dan Obesitas (kegemukan).
Saat
kita memutuskan tidak mengambil sarapan, gula darah kita akan turun/drop di
bawah tingkat normal. Kita akan merasa kelaparan dan penurunan tingkat energy
sehingga selalu mengigil. Akhirnya kita akan kembali mengambil karbohidrat
simple untuk mendapatkan peningkatan kadar gula dengan cepat untuk mengatasi
rasa lapar dan penurunan energi yang kita alami. Lagi-lagi Karbohidrat simple
ini akan menyebabkan kenaikan level kadar gula dalam darah secara mendadak yang
menyebabkan badan melepaskan jumlah insulin yang cukup besar. Insulin akan
mengambil kelebihan gula dalam darah dan merubahnya menjadi lemak. Hasilnya
adalah penurunan kadar gula dalam darah dan keinginan untuk makan lebih banyak
karbohidrat. Pusingan ini berulang 2-3 kali sehari. Dan pusingan naik turunnya
kadar gula dalam darah ini memperberat kerja pankreas dan memperlemahnya. Ini
adalah salah satu alasan utama penyebab diabetes, tekanan darah tinggi dan
kenaikan berat badan.
3.
Sarapan yang baik Berdasarkan Protein & Nutrien
Sarapan
seperti ini akan memberi badan kita dengan nutrien penting dan energi tanpa
meningkatkan kadar gula dalam darah dan kadar insulin. Sarapan pagi seperti ini
akan menghindarikan kita dari ketergantungan terhadap karbohidrat setiap hari.
Dengan cara ini nafsu makan dapat terkawal dengan baik, keinginan makan makanan
berkarbohidrat (coklat, kueh, junk food, soft drink, nasi dan mee) akan
berkurang. Sebagai hasilnya badan akan menggunakan kelebihan lemak yang
tersimpan dalam tubuh untuk mendapatkan energi atau sebagai sumber
energi.Hasilnya berat badan kita tidak akan bertambah dan malah cenderung
menurun.
Sarapan
seperti ini menyediakan semua gizi vital dan energi tanpa menambah kadar gula
dan insulin. Hal ini juga mencegah terjadinya kelaparan sepanjang hari. Kita
akan merasa lebih sehat, fit, energik dan bugar, kerana mampu mengawal
keinginan untuk mengunyah (gorengan, snack, coklat, biskuit, softdrink, dll) dan
tubuh kita akan mendapat energi dari cadangan Lemak tubuh. Kita akan merasa
lebih bertenaga sepanjang hari. Semua orang perlu sarapan pagi yang baik, dan
lebih khusus lagi bagi:
•
Orang-orang yang sering mengalami stress.
• Lingkungan kerja yang tidak sehat
• Perokok
• Peminum Alkohol
• Atlit
• Ibu Hamil & Menyusui
• Anak kecil & pelajar
• Orang yang kesehatan yang buruk
Apa
Kriteria Sarapan Pagi yang Ideal?
1. Memberikan tubuh kita semua nutrien yang penting
2. Memberikan tubuh kita untuk energi yang baik sepanjang hari
3. Memberikan tubuh kita asupan air yang baik
4. Membantu menjaga tingkat kadar gula dalam darah kita tetap normal
8
Sarapan terbaik dan terburuk buat kita
Sarapan
sudah pasti perlu buat Kita. Tapi benarkah sarapan yang kita ambil benar-benar
sihat dan baik bagi tubuh kita? Berikut ini adalah 8 sarapan pagi yang paling
sering dinikmati oleh orang di seluruh dunia. Menu sarapan yang baik atau yang
buruk adalah pilihan kita.
KOPI
Buat
Kita penggemar kopi, minum kopi di pagi hari ternyata memberikan manfaat yang
luar biasa buat kesihatan Kita. Sebuah penelitian baru menunjukkan bahawa kopi
dapat menurunkan risiko terkena diabetes, sakit jantung, perut kembung,
Parkinson, batu ginjal, dan cirrhosis. Dari semua jenis kopi, Black coffee
adalah yang terbaik, terutama buat wanita.
COKLAT
Makan
coklat di pagi hari? Ya, kenapa tidak? Cubalah Coklat hitam yang mengandung 70%
cocoa. Jenis ini terbukti memberikan manfaat pada kesihatan tubuh. Selain
memiliki kadar gula rendah, coklat hitam adalah sumber antibodi tubuh
polyphenol dan flavonoid antioxidant (sama seperti kandungan green tea). Makan
coklat hitam secara teratur di pagi hari akan mengurangi risiko pengentalan
darah, stroke, sakit jantung, dan menurunkan tekanan darah. Coklat hitam pun
telah terbukti meningkatkan semangat kerja, memperbaiki mood, dan memberikan
energi yang diperlukan bagi aktivita kita seharian. Tapi hati-hati, jangan
makan lebih dari 2 ons / hari kerana kalori coklat cukup tinggi untuk membuat
tubuh kita membengkak.
SODA
Ada
yang minum soda di pagi hari? Hmm… ini cara buruk untuk memulakan pagi kita.
Minum dengan kadar fruktosa tinggi, soda, dan pemanis buatan yang terdapat
dalam minuman soda dapat merosakkan pangkreas kita, yang menyebabkan
meningkatkan kadar insulin dalam tubuh, dan meningkatkan berat badan. Jika
kebiasaan ini diteruskan, lama-lama kita akan mengidap penyakit diabetes. Asid
phosphoric dalam minuman bersoda pun berpotensi mengikis tulang, membuat kita
jauh lebih cepat terkena osteoporosis.
OATMEAL
Banyak
orang meyakini bahawa bubur oatmeal adalah sarapan kesihatan paling ideal. Tapi
baru-baru ini, Hospital Boston menemukan bahawa oatmeal yang dimakan anak-anak
terus-menerus setiap hari akan meningkatkan kadar gula dalam tubuh yang dapat
membantutkan proses kognitif (pemikiran) mereka. Walau baik bagi kesihatan
tubuh, tidak ada salahnya memberikan anak-anak sarapan yang pelbagai seperti
omelet, sayuran, dan buah-buahan.
PIZZA
Walau
bukan makanan sihat (kerana tergolong junk food), pizza ternyata mengandungi
bahan-bahan yang menyihatkan. Sos tomato di dalam pizza, mengandungi lycopene
yang merupakan antioksidan terkuat saat ini. Selain mencegah kanser, lycopene
juga membantu penurunkan kolesterol dan tekanan darah. Pizza vegetarian adalah
varian yang terbaik untuk sarapan kita. Hindari sarapan pizza yang memakai
topping sosis, peperoni, daging, dan parmesan yang banyak.
Telur
memang menempati peringkat pertama makanan berkolesterol tinggi. Tapi dari
hasil kajian terhadap 115.000 lelaki dan wanita Amerika, Dinas Kesihatan USA
tidak menemukan adanya risiko penyakit jantung yang dialami oleh para pemakan
telur itu. Wanita yang makan telur lebih dari satu perhari adalah yang paling
rendah kemungkinan terkena penyakit jantung. Selain itu, telur merupakan sumber
protein terbesar dan mengandungi Omega-3 yang mencegah nyanyuk.
IKAN
Sarapan
atau makan ikan 2 kali seminggu dapat menekan risiko terkena sakit jantung dan
penyumbatan pada jantung. Ikan pun mengandung Omega-3, dan mencegah risiko
terkena diabetes dan Alzheimer. Ikan yang paling baik buat kesihatan kita
adalah ikan sardin, herring, anchovies, salmon, mackarel kecil. Ikan-ikan besar
seperti iklan pedang, ikan tile, tuna, dan hiu pun sangat bermanfaat pada
tubuh.
GULA
BUATAN
Sebuah
iklan menyebutkan bahwa gula buatan baik bagi tubuh dan mencegah kegemukan.
Namun kajian yang dilakukan Purdue University-Amerika baru-baru ini dapat
membuktikan bahawa baik gula asli atau buatan, ternyata sama-sama berpotensi
membuat tubuh cergas
2 comments:
Jadi intinya sarapan pagi itu sangat baik bagi kesehatan dan jangan sampai ditinggalkan. Jika tidak sarapan pagi maka dapat mengganggu keseimbangan dalam tubuh.
Sarapan pagi memang sangat penting untuk kesehatan, selain penghilang rasa lapar, juga menjaga stamina tubuh agar tetap sehat.
Post a Comment