Setiap ciptaan Allah ada yang tersurat dan tersirat yang mana kita sebagai manusia harus mengkaji dan menyelidiki apa kebaikan dan keburukan yang ada pada setiap ciptaanNya. Bigitu juga pada tumbuh-tumbuhan dan buah-buah yang mana banyak khasiat yang terdapat dari untuk mendapatkan vitamin dan hebat disamping mampu memulihkan sesetengah penyakit yang manusia hadapi. Berikut beberapa buah-buahan dan tumbuhan untuk kita amalkan bagi kebaikan tubuh badan kita.
Khasiat
Jus Manggis
Buat
pengetahuan anda buah manggis amat berkhasiat terutama di bahagian kulit dalam
manggis dan biji buah manggis. Secara tradisi kulit manggis dilumat dan
digunakan untuk merawat penyakit seperti Malaria, TB, penyakit kulit,
cirit-birit dan dysentry. Di Thailand buah manggis dijemur dan dikeringkan
untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk menghaluskan kulit dan
mencegah penyakit kulit.
Untuk
pengetahuan anda sekalian, buah manggis amat berkhasiat! Bahan aktif XANTHONE
dalam buah manggis mempunyai khasiat yang amat menakjubkan. Terutama dibahagian
dalam kulit dan biji manggis. Ramai saintis telah mengkaji khasiat buah manggis
sejak tahun 1970an. Dan manggis telah dihasilkan dalam bentuk jus supaya enak
diminum selain dari mendapatkan hasil yang menakjubkan. Pelbagai masaalah
penyakit dapat diatasi dengan minum jus manggis yang asli. Tiada pengawet,
perisa asli dan tidak ditambah gula.
Khasiat
xanthone iaitu bahan aktif dalam buah manggis dapat membantu pelbagai jenis
masaalah seperti alergi, resdung, lelah, pelbagai penyakit kulit seperti
eczema, gatal-gatal, psoriasis, seborrhea, jangkitan kulat, luka-luka yang
biasa pada mulut, melecur, selepas pembedahan, penyakit darah tinggi, kencing
manis, lebihan kolesterol , keletihan, kekurangan drah, ulser, gastrik, saluran
usus yang bengkak dan insyaallah pelbagai lagi masaalah.
Kegunaan
dan Khasiat Halia
Halia
dikatakan ditanam di China sejak berkurun-kurun lamanya. Malah, tanaman itu
dikatakan berkemungkinan berasal dari negara tersebut. Masyarakat di China
dipercayai telah menggunakan halia dalam amalan perubatan sejak 2,500 tahun
lalu. Mereka bergantung kepada khasiat halia untuk mengatasi pelbagai penyakit
seperti masalah kesejukan anggota badan terutama di bahagian tangan dan kaki.
Gejala itu berpunca daripada gangguan atau masalah pengaliran darah.
Perubatan
Moden
Khasiat
halia dalam merawat pelbagai penyakit bukan saja diketahui menerusi kaedah
tradisional malah dibuktikan oleh pakar-pakar perubatan moden. Menurut satu
laporan, kandungan aktif dalam halia yang dikenali sebagai ‘gingeroles’ memberi
kesan apabila ia meresap ke dalam badan. Halia atau nama saintifiknya ‘Zingiber
officinale’ dari keluarga ‘zingiberaceae’ kaya dengan kandungan kalium (125
miligram), fosforus (63mg) dan kalsium tenaga (52 kilokalori) selain protein,
karbohidrat, gentian, vitamin C dan niasin.
Perisa
Masakan
Di
kalangan masyarakat Malaysia, halia bukan saja berkhasiat malah menjadi perisa
atau sebahagian daripada ramuan masakan. Selain berbau harum, campuran halia
dalam masakan menjadi pembuka selera makan. Selalunya halia ditumbuk atau
dimayang halus, ditumis bersama perencah lain untuk masakan sup, kari, sambal,
rendang dan tomyam.
Buang
Angin
Dalam
perubatan alternatif, halia yang ditumbuk atau air rebusannya digunakan sebagai
ubat minum atau sapu. Seperti yang diketahui umum, air rebusan halia yang
dicampur lada hitam boleh menghilangkan angin di perut. Air rebusan ini sesuai
untuk wanita yang baru bersalin dan mereka yang mengalami masalah angin seluruh
badan.
Banyak
Kegunaan
Bagi
mereka yang terseliuh anggota badan, halia tua yang ditumbuk halus dan dipupuk
di tempat tersebut boleh mengelakkan angin memasuki bahagian berkenaan. Halia
juga boleh mengubati penyakit sendi, cirit-birit, kekurangan tenaga, pening
kepala dan demam panas. Selain itu, halia membantu menghadam makanan, mengawal
hati daripada kesejukan dan menghilangkan bau busuk mulut.
Pengambilan
halia juga mencegah rasa pening dan mual atau ‘motion sickness’ emasa menaiki
kenderaan serta membuang kahak dan lendir yang melekat di halkum. Halia juga
membantu menguatkan tenaga batin iaitu menambahkan air mani.
Khasiat
Mangga – Bukan Sekadar Sedap
“Dan
Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air
itu segala macam tumbuh-tumbuhan, maka Kami keluarkan dari tumbuhan-tumbuhan
itu tanaman yang menghijau. Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu
butir yang banyak; dan dari mayang kurma mengurai tangkai-tangkai yang
menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan Kami keluarkan pula zaitun dan delima
yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnya di waktu pohonnya
berbuah, dan (perhatikan pula) kematangannya. Sesungguhnya, pada yang demikian
itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman.”
(al-An’aam [6]: 99)
Di
dalam ayat-ayat Al-Qur`an, Allah menyuruh manusia supaya memperhatikan
keberagaman dan keindahan disertai seruan agar merenungkan ciptaan-ciptaan-Nya
yang amat menakjubkan. Al-Qur`an menyebutkan sejumlah buah-buahan yang oleh
ilmu pengetahuan modern ditegaskan memiliki khasiat untuk mencegah beberapa
jenis penyakit. Antaranya adalah kurma, anggur, zaitun, tin, dan delima. Terdapat
pelbagai jenis buah-buahan yang memberikan manfaat pada tubuh manusia dalam
berbagai cara, juga enak rasanya seperti buah mangga.
Mangga
merupakan tanaman yang lazimnya ditemui di kawasan Asia. Secara ilmiah ia dikenal
dengan nama Mangifera Indica dan digolongkan ke dalam kelompok suku
Anacardiceae. Pohon dari tanaman manga berupa kayu dengan ketinggian batang
yang mampu mencapai angka maksimal 40 meter.
Jus
mangga, jus yang digemari ramai
Secara
tradisional, tanaman mangga boleh digunakan untuk mengubati luka dan dapat
digunakan untuk merawat infeksi yang disebabkan oleh bakteria. Apabila
seseorang mengalami luka, maka daun mangga diambil lalu dikemam dan diletakkan
pada luka tersebut. Bagi individu yang mengalami ulcer pada bagian perut,
tanaman ini juga boleh digunakan untuk mengubati penyakit tersebut. Ini
terbukti dengan kajian secara saintifik di mana para saintis mengisolasi
struktur antibakteria yang boleh membunuh bakteria dan struktur antiinflamasi
yang dapat menyembuhkan luka. Disamping itu, para saintis juga dapat
mengisolasi struktur antiulcerogenic pada tanaman tersebut yang dapat
menyembuhkan ulcer pada perut.
Secara
saintifik, tanaman mangga mengandung vitamin C, vitamin A, vitamin B6, vitamin
E, pektin, fosfor, kalium, magnesium, astragalin, betakaroten, quercetin yang
sangat diperlukan oleh tubuh. Berkat kekayaan komponen, mangga mempunyai
pelbagai khasiat yang bermanfaat untuk kesihatan badan. Malah sehingga kini, para
saintis masih lagi mengkaji dan merungkai 1001 khasiat dari buah mangga. Antara
khasiat yang ditemui adalah:
1.
Mencegah kanser
Buah
mangga mengandung komponen antioksidan seperti quercetin, astragalin,
isoquercitrin, fisetin, asam galat, dan methylgallat. Kandungan antioksidan
tersebut dapat membantu melindungi tubuh dari serangan radikal bebas penyebab
beberapa jenis kanser. Kanser yang lazim adalah seperti kanser usus, prostate,
leukimia, dan payudara. Radikal bebas
adalah molekul-molekul tak stabil yang dihasilkan oleh berbagai proses kimia
normal tubuh, radiasi matahari, asap rokok, dan sebagainya.
2.
Menurunkan kadar kolestrol
Buah
mangga yang berwarna kuning ini mengandungi vitamin C yang tinggi. Vitamin C
ini mampu mendetoksikan darah dari unsur-unsur yang tidak penting seperti
kolesterol jahat, Secara tidak langsung, mencegah dari penyakit obesiti.
3.
Menyihatkan Mata
Vitamin
A yang terdapat dalam buah mangga memberikan perlindungan kepada mata dari
serangan beberapa radikal bebas penyebab penyakit katarak, mata kering dan
sebagainya. Selain itu, mata juga akan menjadi lebih cerah dan kesegaran mata
dapat dikekalkan sepanjang hari.
4.
Membantu pencernaan dalam tubuh
Mangga
memiliki peranan penting dalam menghilangkan masalah seperti gangguan
pencernaan. Mangga membantu masalah pencernaan enzim secara semulajadi. Bahan
aktif dalam mangga seperti ester, terpene dan aldehida berpengaruh dalam
meningkatkan nafsu makan dan juga meningkatkan pencernaan
Mangga
mengandungi kalium yang berfungsi untuk meningkatkan keteraturan tekanan
jantung dan membantu untuk otot berfungsi dengan baik. Pengambilan kalium yang
memadai akan menyebabkan tekanan darah menjadi stabil, dan mengurangkan
kemungkinan mendapat penyakit jantung dan pembuluh darah.
Sedap
dan berkhasiat
6.
Menyihatkan otak dan meningkatkan daya memori
Mangga
kaya dengan vitamin. Sebagaimana banyaknya kandungan vitamin C, mangga juga
mempunyai vitamin B-6 yang sangat
penting untuk mempertahankan dan meningkatkan fungsi otak. Vitamin ini membantu
untuk menggabungkan neurotransmitter utama yang memberikan kontribusi dalam
menentukan keadaan hati dan perubahan pola tidur. Selain itu, kandungan asam
Glutamin di mangga mampu meningkatkan konsentrasi dan daya memori.
7.
Menghaluskan kulit
Buah
yang memiliki rasa manis asam ini ternyata juga mampu menghaluskan kulit serta
menghilangkan jerawat, kerana kandungan vitamin A yang terdapat dalam buah
mangga mampu memaksa sel-sel kulit untuk kembali atau melakukan proses
regenerasi lebih cepat dengan membawa sel-sel kulit baru yang segar ke
permukaan. Kulit akan lebih halus dan sihat.
8.
Melegakan panas dalam
Mangga
juga berfungsi sebagai pendingin tubuh. Panas dalam disebabkan beberapa fakor
dan biasanya di sebabkan oleh sistem pencernaan yang buruk dan faktor faktor
lain, seperti: kekurangan vitamin C, kekurangan serat, kekurangan cairan tubuh
(dehidrasi), memakan makanan yang bersifat panas dan berlemak seperti gorengan,
atau bahkan disebabkan cuaca panas. Kandungan Vitamin C yang terdapat pada buah
mangga memiliki kemampuan untuk meningkatkan kekebalan tubuh sehingga mampu
meredakan penyakit panas dalam lebih cepat.
Nanas
penuh pelbagai khasiat
Nanas,
buah tropika berwarna kuning terang mempunyai rasa berjus manis masam yang
menyelerakan dan sering menjadi bahan pilihan dalam masakan dan minuman. Ia
juga berada pada kedudukan kedua selepas pisang sebagai buah tropika kegemaran
bagi rakyat Amerika Syarikat. Walaupun nanas buah bermusim iaitu bermula
sekitar Mac hingga Jun, ia boleh didapati di semua pasar raya sepanjang tahun.
Strukturnya terhasil daripada bunga kecil yang bergabung bersama di sekeliling
teras dan setiap bunga dikenali sebagai mata.
Pada
awalnya, nanas dianggap berasal dari Amerika Selatan, namun ia pertama kali
ditemui orang Eropah pada 1493 di kepulauan Caribbean. Apabila pelayar
termasyhur Christopher Columbus membawa nanas balik ke Eropah, cubaan dibuat
untuk menanam buah itu sehingga mereka menyedari nanas memerlukan cuaca
tropika. Menjelang akhir abad ke-16, peneroka Portugis dan Sepanyol
memperkenalkan nanas kepada kawasan jajahan mereka di Asia, Afrika dan Pasifik
Selatan iaitu negara yang masih mempunyai banyak nanas sehingga ke hari ini.
Selain
rasa yang lazat dan boleh menambah cetusan rasa dalam masakan dan minuman,
nanas juga buah yang sungguh menyihatkan kerana ia kaya dengan vitamin C,
serat, vitamin B6, mangan, tembaga, vitamin B1 dan folat. Kandungan mangan dan
vitamin B1 penting untuk pengeluaran tenaga dan pertahanan antioksidan. Mereka
yang menjaga kesihatan selalunya akan memasukkan nanas dalam diet mereka kerana
kebaikannya yang tinggi untuk kesihatan tubuh.
Selain
vitamin A dan C, nanas juga kaya dengan mineral seperti fosforus, kalsium,
potassium dan kalori yang semuanya membantu memberikan kesihatan yang baik
kepada mereka yang gemar memakannya. Antara faedah kesihatan yang boleh
didapati daripada amalan memakan nanas adalah kandungan vitamin C yang tinggi
di dalam buah berkenaan mampu meningkatkan sistem pertahanan badan dan membantu
melawan jangkitan virus yang menyebabkan batuk dan selesema. Vitamin C adalah
antioksidan utama larut air dan mampu mempertahankan semua kawasan berair tubuh
daripada serangan radikal bebas yang merosakkan sel normal.
Walaupun
ketika seseorang sudah dijangkiti demam selesema atau batuk, nanas mampu
membantu menyihatkan tubuh semula. Ini kerana ia kaya dengan bromelain yang
berkesan menghilangkan batuk dan menyingkirkan mukus. Selain ubat yang diberi
oleh doktor, memakan nanas mampu menyembuhkan seseorang dengan lebih pantas. Nanas
juga popular sebagai makanan yang mampu membina dan menguatkan tulang kerana ia
mempunyai mangan iaitu mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk membina tulang
dan tisu penghubung. Malah dengan pengambilan hanya satu cawan nanas, ia sudah
bersamaan dengan 73 peratus daripada keseluruhan keperluan tubuh untuk membina
tulang yang kuat.
Ramai
yang terlalu memberi perhatian hingga terlupa mereka telah mengabaikan
kesihatan gusi yang sama penting peranannya dalam mengekalkan kesihatan gigi
dan antara cara untuk mendapatkan gusi yang sihat adalah dengan mengamalkan
pemakanan nanas kerana ia berperanan mendapatkan gigi dan gusi yang sihat. Keistimewaan
lain nanas juga, ia mampu mengurangkan risiko seseorang mengalami masalah
degenerasi makula iaitu penuaan titik di bahagian tengah retina mata manusia
yang berfungsi memberikan pandangan yang jelas. Masalah degenerasi makula
adalah punca utama yang menyebabkan kehilangan penglihatan yang jelas dalam
kalangan orang dewasa akibat kerosakan pada retina sehinggakan aktiviti seperti
membaca, mengenal pasti wajah dan melakukan kerja harian terjejas.
Namun
dengan menyelitkan buah nanas dalam diet harian yang kaya dengan vitamin A,
risiko mendapat masalah itu mampu dikurangkan sehingga 36 peratus. Selain itu,
ia juga boleh mengurangkan masalah sakit sendi dan pada masa sama menguatkan
tulang bagi memperbaiki kesakitan yang dialami serta baik untuk memperbaiki
keadaan penyakit gout dan sindrom terowong karpal atau rasa kebas dan lemah
otot pada pergelangan tangan. Salah satu kebaikan nanas yang sememangnya
popular adalah ia kaya dengan serat dan mengandungi bromelain yang bertindak
meneutralkan keadaan terlalu berasid dan membantu rembesan daripada pankreas
yang melancarkan penghadaman serta mengekalkan kesihatan sistem penghadaman.
Kajian
yang diadakan juga menunjukkan bromelain mempunyai banyak manfaat kepada tubuh
antaranya mengurangkan masalah keradangan yang berlebihan, pembekuan darah yang
berlebihan dan beberapa jenis pertumbuhan tumor apabila ia diambil sebagai diet
tambahan. Bagi mengamalkan nanas dalam diet seharian, cuba tambahkan nanas
segar dalam minuman pagi anda atau masukkan sekali ke dalam yogurt pada waktu
makan tengah hari serta dicampur dalam salad buah-buahan dan sayur-sayuran.
7
Khasiat Kurma yang patut anda tahu
Kurma
(Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan
boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan
tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian
daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an
sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW
juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan
ianya amat sinonim dengan kisah sirah baginda.
“Kemudian
Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh
buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“ Al-Mukminah ayat 19. “Sesiapa
yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan
dan sihir pada hari itu“. Sabda Rasulullah SAW. Manakala sudut sains pula
mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat
8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga 63%,
majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula adalah
sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia
perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium,
fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.
Apakah
antara khasiat utama kurma?
1)
Paling cepat diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
Memandangkan
kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih
tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap
oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang
mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus
dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu
diserap tubuh sebagai tenaga.
“Rasulullah
SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya
tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur.
Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air“ Hadis
riwayat Ahmad. Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu
ini, kita perlukan tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk
dicerna” seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan
bergoreng yang lain.
2)
Kaya dengan serat dan potassium
Kurma
dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung
serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut
mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu
mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat
8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi
serat amat baik untuk sistem pelawasan.
Selain
itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium
adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh
badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak
perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika
berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga
membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem
saraf.
3) Penguat memori
Ramai
yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun
hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk
kanak-kanak yang sedang membesar.
4)
Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih
ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS?
Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam
binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya
tatkala lemah selepas bersalin. “Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya,
nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,”Surah Maryam, ayat 25
Dan
menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan
memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah
semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan
mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas
pemikirannya (Sabda Rasulullah).
5)
Penawar Racun
Diriwayat
oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada
terkena racun yang dimakan.”
6)
Merawat penyakit
Dalam
perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya
direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
7)
Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian
dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma
mencegah ini dari berlaku.
Khasiat
biji selasih
Biji
selasih iaitu biji-biji kecil yang kelihatan seperti telur katak sering
dicampurkan ke dalam minuman sejuk terutamanya laici kang dan juga beberapa
minuman sejuk yang lain. Adakah anda tahu, biji selasih sebenarnya juga
mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh badan manusia. Di antara khasiatnya adalah:
Dapat
mengurangkan panas badan. Ia berkhasiat untuk menguatkan organ hati. Merawat
insomnia (penyakit susah untuk tidur). Menenangkah fikiran yang secara tidak
langsung dapat mengurangkan keadaan gelisah dan gagap.
Dapat
membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan seperti sembelit. Dapat
mengurangkan masalah sakit kepala, sakit gigi dan sakit perut. Bagi wanita, zat
cineole dan tannin yang terkandung dalam biji selasih berkhasiat untuk
mengurangkan cairan berlebihan pada vagina.
Khasiat
Tembikai Susu
Tembikai
susu merupakan buahan yang menjadi kegemaran saya, lagilah kalau dimakan ketika
hari tengah panas. Sudah agak lama saya tidak menulis post mengenai khasiat
buah, jadi kali ini apakata kita lihat serba sedikitkhasiat buah tembikai susu ini.
Buah tembikai susu dipetik bukan dari segi saiz tetapi dari segi kematangannya,
jadi kalau buah tu sudah besar tetapi masih belum masak atau matang ianya tidak
patut dipetik. Malah ketika anda ini membeli buah tembikai susu elakkan memilih
yang masih berwarna hijau kerana ianya masih muda.
Tembikai
susu mengandungi pelbagai jenis nutrisi iaitu vitamin – vitamin seperti A, B6
dan C, Folat, Potasium, Zink serta lain – lain enzim berkaitan dengan
penghadaman. Mengambil kita vitamin C sahaja, ianya bertindak sebagai antioksida
yang mana kita tahu antioksida ini membantu dalam melindungi tubuh dari
penyakit – penyakit kronik khususnya kanser. Malah vitamin C juga membantu
dalam meningkatkan sistem imun tubuhdan sekaligus menghalang tubuh dari dijangkiti
selesema dan batuk. Untuk vitamin B6 pula, ianya penting untukkesihatan kulit
dan sistem peredaran darah tubuh anda
Selain
itu tembikai susu turut merupakan sumber asid folik yang bagus, dimana asid
folik ini bagus untuk ibu yang mengandung dimana ia boleh mencegah kecacatan ketika
lahir. Malah tembikai susu dilihat mempunyai kandungan sodium yang kurang,
bebas lemak, bebas kolestrol dan rendah kalori, oleh itu ianya sedang elok
untuk diterapkan dalam menu diet anda yang ingin mengurangkan berat badan.
Potasium
yang terkandung dalam tembikai susu dapat mencegah otot dari mengalami
kekejangan dan membantu dalam mengawal tekanan darah, serta kandungan air tembikai
susu yang banyak akan membantu tubuh anda dari kekurangan air. Untuk rekod,
satu mangkuk kecil tembikai susu hanya mengandungi 60 kaloridan membekalkan vitamin
C yang mencakupi 70% keperluan harian tubuh anda.
Tembikai
susu boleh disimpan dalam suhu bilik sehingga 4 hari, manakal jika disimpan ke
dalam peti sejuk ianya boleh bertahan selama 5 hari.
Khasiat
Dan Kebaikan Kunyit
Kunyit
merupakan bahan yang sangat penting dalam masakan dan minuman. Selain warna +
bentuknya, khasiat dan kelebihan kunyit sangat2 menakjubkan. Tahukah kita
bahawa kunyit dapat merawat pelbagai jenis penyakit termasuk penyakit KANSER?
Nutrien
yang paling menarik dalam kunyit ialah Curcumin kerana ia dapat memerangi
KANSER + penyakit Alzheimer. Nutrien curcumin di dalam kunyit ditugaskan
sebagai agen anti-radang yang sangat baik. Selain daripada curcumin, kunyit
mengandungi paras yang tinggi zat besi + sederhana tahap vitamin B6 + kalium.
Semua vitamin dan mineral adalah sebahagian daripada diet yang sihat +
seimbang.
Kelebihan
dan kebaikan KUNYIT
Agen
antiseptik + antibakteria semula jadi, berguna dalam pembasmian luka +
terbakar. Apabila digabungkan dengan kembang kol, ia telah terbukti dapat
mencegah kanser prostat dan menghentikan pertumbuhan kanser prostat yang sedia
ada. Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru-paru. Mengurangkan
risiko leukemia terhadap kanak-kanak. Boleh menghalang dan memperlahankan
perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan penumpukan plak amyloyd di
dalam otak.
Boleh
mencegah daripada berlaku dalam pelbagai bentuk kanser yang berbeza. Anti-radang
yang bekerja tanpa kesan sampingan. Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan
membantu dalam pengurusan berat badan. Telah lama digunakan dalam perubatan
Cina sebagai rawatan untuk kemurungan kerana ciri2 anti-radang, ia adalah satu
rawatan semula jadi untuk artritis dan artritis reumatoid.
Meningkatkan
kesan chemotherapy drug Paclitaxel + mengurangkan kesan sampingan. Harapan
kajian sedang dijalankan ke atas kesan kunyit pada barah pankreas. Menghentikan
pertumbuhan saluran darah baru di dalam tumor barah. Sangat pantas dalam
penyembuhan luka2 + membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak. Boleh
membantu dalam rawatan psoriasis dan lain2 keadaan kulit radang.
Cara
membuat jus KUNYIT
Kunyit
hidup dibersihkan kulitnya dan direndam 1 jam dengan sedikit garam untuk
membuang getah diluaran. Blend kunyit dengan 5 gelas air. Tapis dan masukkan
dalam botol kaca. Jika terlalu pekat tambah sedikit air lagi + asam keping +
sedikit gula melaka ketul. Simpan dalam fridge. Minum suku cawan setiap pagi
dan malam bersama selawat + Al Fatihah. Jus ini sebaiknya diamalkan untuk
pesakit KANSER. InsyaAllah.. mudah2an sembuh dengan perlahan-lahan..
Kebaikan
kunyit jika dimakan buat ulam atau minuman memang sangat baik untuk mereka yang
mengalami penyakit KANSER. Selain daun belalai gajah, Daun tujuh bilah dan
banyak lagi herba2 lain, KUNYIT juga harus diamalkan sekali. Buatkan jus atau
makan mentah atau lebihkan kunyit dalam masakan.
P.S.
Orang perempuan juga ada minum jus kunyit untuk kesihatan rahim dan badan. Kita
yang tidak sakit pun cubalah mengamalkan memakan unyit dengan kuantiti yang
sederhana agar sihat sejahtera. Lebihkan kunyit dalam masakan yang menggunakan
bahan ini. Selamat menjaga kesihatan...
No comments:
Post a Comment