DOA

‘Ya Allah, rahmatilah pembaca blog ini, sihatkan ia, ampunilah dosa-dosanya, berkatilah amalannya, janganlah Engkau balikkan hatinya setelah Engkau beri petunjuk dan hidayah kepadanya dan Ya Allah masukkanlah ia dan keluarganya kedalam syurga FirdausMu serta jauhkanlah ia dan keluarganya dari azab nerakaMu. Sesungguhnya Ya Allah, hanya kepada Engkau kami sembah dan hanya kepada Engkau sahajalah kami meminta pertolongan. Ya Allah jika rezeki pembaca blog ini masih diatas langit, turunkanlah ia, jika rezekinya di dalam bumi, keluarkanlah ia, jika rezekinya jauh, dekatkanlah ia, jika rezekinya haram, sucikanlah ia dan jika rezekinya sukar, Engkau permudahkanlah ia” Ya Allah kurniakanlah kepada kami segala kebaikan sebagaimana yang Engkau kurniakan kepada hamba-hamba Mu yang soleh.'

Thursday, January 12, 2017

REZEKI - Bertambah kerana taat, berkurang kerana maksiat

Dari Abu Hurairah ra sesungguhnya Nabi Muhammad SAW bersabda: “Tidak ada satu subuhpun yang dialami hamba-hamba Allah kecuali turun kepada mereka dua malaikat. Salah satu di antara keduanya berdoa: “Ya Allah, berilah ganti bagi orang yang berinfaq”, sedangkan yang satu lagi berdo’a “Ya Allah, berilah kebinasaan bagi orang yang menahan (hartanya)” (HR Bukhary: 5/270)
“Jangan ada sesiapa yang duduk sahaja tidak mencari rezeki sedang dia berdoa: Ya Allah kurniakan aku rezeki. Kamu pun tahu langit tidak akan menurunkan hujan emas dan perak.” (Sayidina Umar)

Rezeki sebenar kita;
Apa sahaja yang kita makan sampai habis
Apa sahaja yang kita guna, pakai sampai lusuh
Apa sahaja yang kita sedekahkan

Anak Adam akan berkata, “Manusia berkata, “Hartaku-hartaku.” Beliau bersabda, “Wahai manusia, apakah benar engkau memiliki harta? Bukankah yang engkau makan akan lenyap begitu saja? Bukankah pakaian yang engkau kenakan juga akan usang? Bukankah yang engkau sedekahkan akan berlalu begitu saja?” (HR. Muslim no. 2958)

Imam Al-Hasan Al-Bashri juga menganjurkan istighfar (memohon ampun) kepada setiap orang yang mengadukan kepadanya tentang kegersangan, kefakiran, sedikitnya keturunan dan kekeringan kebun-kebun. Imam Al-Qurthubi menyebutkan dari Ibnu Shabih, bahwasanya ia berkata: “Ada seorang laki-laki mengadu kepada Al-Hasan Al-Bashri tentang kegersangan (bumi) maka beliau berkata kepadanya, ‘Ber-istighfar-lah kepada Allah! Yang lain mengadu kepadanya tentang kemiskinan maka beliau berkata kepadanya, ‘Ber-istighfar-lah kepada Allah! Yang lain lagi berkata kepadanya, ‘Do’akanlah (aku) kepada Allah, agar Ia memberiku anak! maka beliau mengatakan kepadanya, ‘Ber-istighfar-lah kepada Allah! Dan yang lain lagi mengadu kepadanya tentang kekeringan kebunnya maka beliau mengatakan (pula) kepadanya, ‘Ber-istighfar-lah kepada Allah!”. Dan kami menganjurkan demikian kepada orang yang mengalami hal yang sama. Dalam riwayat lain disebutkan: “Maka Ar-Rabi’ bin Shabih berkata kepadanya, ‘Banyak orang yang mengadukan macam-macam (perkara) dan Kamu memerintahkan mereka semua untuk ber-istighfar’. Maka Al-Hasan Al-Bashri menjawab, ‘Aku tidak mengatakan hal itu dari diriku sendiri. Tetapi sungguh Allah telah berfirman dalam surat Nuh, “Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, niscaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai”. (Nuh 10-12).

Setiap kali kita timbul rasa kagum dengan pencapai peribadi, segera ingatkan diri dengan teguran Nabi SAW ini, “Boleh jadi rezeki kita kerana mereka” (HR Al-Tarmizi)
Allah Al- Razzaq, “Sesungguhnya Allah Dia lah sahaja Yang Memberi rezeki (kepada sekalian makhlukNya, dan Dia lah sahaja) Yang Mempunyai Kekuasaan yang tidak terhingga, lagi Yang Maha Kuat Kukuh kekuasaanNya”. (Az-Zariyat: 58)

Allah tanggung rezeki, “Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan)”.(Hud: 6)

Carilah rezeki daripada Allah, “Sesungguhnya mereka yang kamu sembah yang lain dari Allah itu, tidak berkuasa memberi rezeki kepada kamu; oleh itu carilah rezeki dari sisi Allah, dan sembahlah akan Dia, serta bersyukurlah kepadaNya; (ingatlah), kepada Allah jualah kamu akan dikembalikan”. (Al-‘Ankabut: 17)

Allah boleh beri rezeki tanpa had, “Tiap-tiap kali Nabi Zakaria masuk untuk menemui Maryam di Mihrab, ia dapati rezeki (buah-buahanan yang luar biasa) di sisinya. Nabi Zakaria bertanya:" Wahai Maryam dari mana engkau dapati (buah-buahan) ini?" Maryam menjawab; "Ialah dari Allah, sesungguhnya Allah memberikan rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya dengan tidak dikira” (Ali’Imaran: 37)

Hak Allah hendak lapang atau sempitkan rezeki, “Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya dan menyempitkan (rezeki itu) baginya; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu”. (Al-‘Ankabut: 62)
Hikmah rezeki dihadkan, “Dan kalaulah Allah memewahkan rezeki bagi setiap hambaNya, nescaya mereka akan melampaui batas di bumi (dengan perbuatan-perbuatan liar durjana); akan tetapi Allah menurunkan (rezekiNya itu) menurut kadar yang tertentu sebagaimana yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Ia Mengetahui dengan mendalam akan segala keadaan hambaNya, lagi Melihat dengan nyata”. (Al-Syura: 27)

Allah ganti rezeki yang kita gunakan untuk kebaikan, “Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya, dan Ia juga yang menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya; dan Dia lah jua sebaik-baik Pemberi rezeki”. (Saba’: 39)

Jaga solat diri dan ahli keluarga, Allah beri rezeki, “Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan solat, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.” (Taha: 132)

Rezeki sudah tersedia, hanya tunggu usaha, “Dan di langit pula terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu, dan juga terdapat apa yang telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu”. (Az-Zariyat: 22)
“Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya)”. (Al-Mulk: 15)

Carilah rezeki yang halah lah baik sahaja, “Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu yang halal lagi baik, dan bertaqwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman.”. (Al-Ma’idah: 88)

Guna rezeki jangan sampai merosakkan bumi, “(Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi" (Al-Baqarah: 60)
Siapa yang haling cari rezeki, “Katakanlah (wahai Muhammad): "Siapakah yang (berani) mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkanNya untuk hamba-hambaNya, dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakanNya?" Katakanlah: "Semuanya itu ialah (nikmat-nikmat) untuk orang-orang yang beriman (dan juga yang tidak beriman) dalam kehidupan dunia; (nikmat-nikmat itu pula) hanya tertentu (bagi orang-orang yang beriman sahaja) pada hari kiamat". Demikianlah Kami jelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu bagi orang-orang yang (mahu) mengetahui.” (Al-A’raf: 32)

Memang Allah sengaja lebih-kurangkan rezeki antara hambaNya, “Dan Allah telah melebihkan sebahagian dari kamu atas sebahagian yang lain pada rezeki yang dikurniakanNya; dalam pada itu, orang-orang yang diberi kelebihan itu tidak mahu memberikan sebahagian dari kelebihan hartanya kepada hamba-hamba mereka, supaya orang-orang itu dapat sama mempunyai harta.” (Al-Nahl: 71)

Jangan takut rezeki untuk anak, “dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana kepapaan, (sebenarnya) Kamilah yang memberi rezeki kepada kamu dan kepada mereka;” (Al-An’am: 151)

3 strategi rezeki – usaha, ibadah dan syukur, “Sesungguhnya mereka yang kamu sembah yang lain dari Allah itu, tidak berkuasa memberi rezeki kepada kamu; oleh itu carilah rezeki dari sisi Allah, dan sembahlah akan Dia, serta bersyukurlah kepadaNya; (ingatlah), kepada Allah jualah kamu akan dikembalikan” (Al-‘Ankabut: 17)

Tiada siapa boleh beri bagi rezeki kalau Allah sekat, “Atau siapa dia yang dapat memberi rezeki kepada kamu jika Allah menahan rezekiNya? (Tidak ada sesiapapun), bahkan mereka (yang musyrik itu) kekal terus dalam keadaan sombong angkuh serta melarikan diri (dari kebenaran).” (Al-Mulk: 21)

Sedekahkan rezeki untuk akhirat, “Wahai orang-orang yang beriman! Sebarkanlah sebahagian dari apa yang telah Kami berikan kepada kamu, sebelum tibanya hari (kiamat) yang tidak ada jual-beli padanya, dan tidak ada kawan teman (yang memberi manfaat), serta tidak ada pula pertolongan syafaat.” (Al-Baqarah: 254)

Bertaubat, Allah bagi rezeki, “"Sehingga aku berkata (kepada mereka): `Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun. (Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu; Dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; dan Ia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya)”. (Nuh: 10-12)

Allah ajar kita berdoa minta rezeki, “Ya Allah, Tuhan kami! Turunkanlah kiranya kepada kami satu hidangan dari langit, untuk menjadi hari raya bagi kami, iaitu bagi kami yang ada hari ini dan bagi orang-orang kami yang datang kemudian, dan sebagai satu tanda (mukjizat) daripadamu (yang menunjukkan kebesaran dan kekuasaanMu); dan kurniakanlah rezeki kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi rezeki” (Al-Ma’idah: 114)
Allah ingatkan tentang rezeki, "Siapakah yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi?" Terangkanlah jawabnya: "Ialah Allah;” (Saba’: 24)

Abu Umamah meriwayatan bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda, "Sesungguhnya Ruhul Qudus (Jibril as) mewahyukan kepadaku, bahawa seorang manusia tak akan mati kecuali setelah ajalnya sempurna dan rezekinya terpenuhi, maka bertakwalah kepada Allah dan baguskanlah dalam mencari rezeki. Dan janganlah menyebabkan tertahannya rezeki kerana kemaksiatan yang kalian kerjakan. Kerana seseorang tidak akan memperoleh rezeki kecuali dengan ketaatan kepadaNya."

3 perkara yang boleh kita difahami dari hadis ini:
1. Seseorang tak akan mati sebelum seluruh jatah rezekinya habis.
Dari hadis di atas kita boleh memahami bahawa lamanya hidup seseorang akan berakhir jika ajalnya telah tiba dan rezeki yang sudah ditetapkan baginya juga habis, telah diterima semuanya. Apa yang telah ditakdirkan oleh Allah untuk diterimanya, akan diterima seluruhnya, dan kalau sudah diterima seluruhnya, baru dia"diperbolehkan" untuk mati. Jadi tak ada istilah "umur berlanjut rezeki terputus". Jadi tak perlu khuatir akan rezeki, kerana semua akan kita terima sampai tiba ajal menjemput. Jadi kematian sebenarnya tidak memutus rezeki, tetapi memang rezekinya sudah habis dan sudah diberikan semuanya, sehingga tinggal menghadap Allah untuk mempertanggung jawabkan rezeki yang telah diterimanya tersebut. Ada 2 perkara tentang rezeki (harta) yang akan ditanyakan pada kita di akhirat nanti, sumbernya dan pemanfaatannya. Darimana harta itu diperoleh dan kemana dibelanjakan?

2. Sempurnakan ikhtiar
Allah sudah menetapkan rezeki seorang hamba dan berjanji akan menurunkan semua rezeki yang sudah ditetapkan itu. Rezeki seseorang tak mungkin tersasar, seperti rezeki kita tak mungkin diambil oleh orang lain, demikian juga rezeki saya pasti akan orang lain terima dan tak mungkin lari ke tangan kita, para pembaca....., kerana rezeki tahu pasti di mana letak keberadaan kita. Kalau rezeki kita sudah ditentukan, bolehkah bersantai dan bersenang-senang sambil menunggu rezeki datang? Tentu tidak! Dari hadis di atas kita diperintahkan untuk mencari rezeki dengan sebaik-baiknya. Jangan asal mudah, yang penting rezekinya dapat sehingga sudah tidak perduli pada caranya. Halal dan haram sudah tak penting lagi. Cenderung hanya hasil, kuantiti, bukan kualiti rezeki yang diperolehnya. (baca: efek rezeki haram). Yang mana yang dimaksud rezeki yang berkualiti? Yaitu rezeki yang berkah. Bagaimana bentuk rezeki yang berkah itu, silakan baca di sini. Jadi kewajiban seorang hamba hanyalah bertakwa dan menyempurnakan ikhtiarnya. Rezeki yang menjadi milik kita bagaimana pun pasti akan diterima kerana sudah ditentukan dan dijanjikan oleh Allah, tapi apa manfaatnya bagi kita jika kita tidak bertakwa dan menyempurnakan ikhtiar? Kerana bertakwa dan menyempurnakan ikhtiar inilah yang akan menentukan nilai kita, menentukan nilai rezeki kita di akhirat nanti. Kita diberi rezeki banyak, tapi rezeki itu dimanfaatkan untuk bermaksiat di jalan Allah, maka rezeki kita meski banyak dari segi jumlah tapi kualiti (nilainya) tidak ada. Sementara nilai inilah yang kita kejar, berharap boleh menjadi pemberat amalan kita di hari dimana hanya amal yang akan menyelamatkan kita dari neraka.
3. Rezeki tertahan kerana maksiat.

Tertahannya rezeki dapat terjadi kerana kemaksiatan yang dilakukan oleh si hamba, dan lancarnya rezeki terjadi kerana kita melakukan ketaatan dan amal soleh. Jadi halatuju tidaknya, atau lancar tidaknya rezeki, antara lain berhubungan dengan "perilaku" seseorang. Boleh saja seseorang rezeki miliknya belum dapat dinikmati kerana dirinya tidak semudahnya diri untuk menerima rezeki tersebut. Rezekinya tertahan kerana hidupnya dihiasi maksiat. (baca: 10 dosa besar penghalang rezeki). Belum lagi jika perilakunya mencari rezeki dengan jalan yang haram. Konsekuensi rezeki haram pasti mengikutinya. Kemaksiatan merupakan sesuatu yang sangat besar spektrumnya. Pada saat kita yakin bahwa ubat dan doktorlah yang menyembuhkan kita, secara tidak sedar kita telah syirik pada Allah SWT kerana telah menduakanNya. Pada saat kita lebih percaya pada gaji tetap dan pekerjaan tetap sebagai sumber rezeki daripada jaminan Allah SWT sebagai satu-satunya pemberi rezeki, kita sedang bermaksiat padaNya. Hal seperti ini mungkin tidak kita sedari atau sudah dianggap "biasa". Padahal memudahkan kemaksiatan-kemaksiatan kecil jadi pemberat dosa kita di akhirat nanti. (baca: Ini dia 3 alasan mengapa rezeki kita susah). Jika kemaksiatan menghalangi rezeki, maka hanya ketaatan kepada Allah SWT yang boleh melancarkannya kembali. Apa yang dimaksud taat? Menaati apa yang diperintahkanNya dan menjauhi apa yang dilarangNya. Dan itu harus dilakukan bersamaan. Jangan sampai kita hanya menaati apa yang diperintahkan Allah, tapi kita tetap mengerjakan apa yang dilarangNya. Atau kita hanya mengerjakan seperuh saja, separuh yang lainnya kita langgar. (baca: 3 hal terdahsyat penarik rezeki). Tapi ada ahli maksiat tapi rezekinya lancar-lancar saja? Ulasannya boleh dibaca di sini. Wallahu alam..

No comments: